De deelnemers van Move2Social Amersfoort (2/8)

Femke Blok en Marieke Blok – De Bijzondere Eetfabriek

Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan Move2Social Amersfoort om hen voor te stellen. Deze week een interview met Femke Blok en Marieke Blok van de Bijzondere Eetfabriek.

Donderdag 18 oktober waren we te gast bij StadsLAB033 en volgden de deelnemers een workshop over waardeproposities en verdienmodellen van Jelle Colijn van KplusV. De middag stond in het teken van de inclusieve arbeidsmarkt. Susan Meulemans nam de deelnemers mee in hoe de gemeente samenwerking opzoekt met ondernemers. Ze gaf tips zodat de ondernemers hun weg beter weten te vinden binnen de gemeentelijke afdelingen. Tot slot heeft Esther ’t Hart een presentatie gegeven over de rol van het Werkgeversservicepunt (WSP).


Wat doet jullie bedrijf?

Marieke: “Wij hebben eigenlijk drie verschillende bedrijven. De Bijzondere Taarten Fabriek, de Bijzondere Eetfabriek en binnenkort ook restaurant Bijzonder Leuk in Zeist. Bij alle drie de bedrijven werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Bijzondere Eetfabriek is een eetgelegenheid op het station in Den Dolder. Bijzonder Leuk wordt een daghoreca en de Bijzondere Taartfabriek, de naam zegt het eigenlijk al, maakt bijzondere taarten samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Wij houden van bijzondere mensen, bijzonder lekker eten en bijzondere leuke dingen. In Amersfoort willen we nu een Bijzondere Taarten Fabriek beginnen.”

Wat is de belangrijkste les die jullie vandaag geleerd hebben?

Marieke: “We vonden het erg interessant om meer te weten te komen over verschillende soorten verdienmodellen. Met deze inzichten gingen we op een hele creatieve manier kijken naar ons bedrijf. Zo werd ons bijvoorbeeld de vraag gesteld: willen jullie meer vestigingen of willen jullie gaan franchisen? Hier hadden we nog niet over nagedacht.”

Femke: “We hebben een aantal concrete tools aangereikt gekregen om ons verdienmodel ook te optimaliseren. Deze tools waren heel toepasbaar. We werden aangezet om over dingen na te denken wat je normaal gesproken niet op die manier doet. Het helpt ons om ons bedrijf weer verder vooruit te krijgen.”

Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?

Marieke: “Ik denk dat het goed is om soms breder te kijken naar je bedrijf. Dus als je als ondernemer één verdienmodel hanteert, is het slim om te kijken welke modellen er nog meer zijn. Vervolgens kun je daar dan ook echt iets mee gaan doen. Door Move2Social worden we eigenlijk continu uitgedaagd om uit onze comfortzone te stappen en op een hele andere manier naar bepaalde zaken te kijken.”

Femke: “We waren ook erg gecharmeerd van de vorige bijeenkomst. Het woord verdieping komt dan direct bij mij naar boven. We zijn toen bezig gegaan met de waardepropositie en onze kernwaarden. Wat is de reden waarom we doen wat we doen? En waren komen de mensen nou bij ons Taarten kopen? Toen we met deze vragen bezig waren, zijn we eigenlijk direct tot actie overgegaan. We hebben gesproken met onze business coach en een enquête opgesteld om bij onze klanten te achterhalen waarom ze bij ons komen. We willen van onze klanten eigenlijk fans maken.”

Marieke: “Ik ben een ondernemer in hart en nieren. Ik wil eigenlijk continu bewegen. Zodra het ene is afgerond, dan wil ik direct weer door met het volgende. Maar soms is het ook goed om de focus op je bedrijf te leggen. En dan ga je echt de diepte in. Het programma smaakt naar meer!”

Meer informatie over de Bijzondere Eetfabriek, zie https://bijzonderetaartenfabriek.nl/bijzondere-eetfabriek.nl


Copyright 2018 - KplusV