De deelnemers van Move2Social Amersfoort (3/8)

Joey von Grumbkow en Rima Baronian – Joe’s Bow Ties

Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan Move2Social Amersfoort om hen voor te stellen. Deze week een interview met Rima Baronian en Joey von Grumbkow van Joe’s Bow Ties.

Maandag 29 oktober stond in het teken van financieren. Sjoerd Schurer (Rabobank Amersfoort Eemland) en Ies Bos (Collin Crowdfund) hebben de deelnemers wegwijs gemaakt in de wereld van financiering en crowdfunding. In de middag was Tom Kikkert aanwezig om een workshop te verzorgen over de betekeniseconomie en personal branding.


Wat doet jullie bedrijf?

Joey: “Wij zijn een bedrijf gespecialiseerd in handgemaakte vlinderdassen. En wat hebben we nu gedaan? We hebben het hele strikproces, dus eigenlijk het pijnpunt van de mensen, opgelost door een nieuwe manier van strikken te introduceren. Wij vinden het belangrijk dat ons product ‘low waste’ en ecologisch is. Niet alleen het product, maar ook de manier waarop het gemaakt wordt. Dus de arbeid. We willen dat de dassen gemaakt worden door mensen die dat goed kunnen, maar die dit werk ook nodig hebben. We willen mensen binnen ons bedrijf graag een plek geven om gelukkig te worden. Onze slogan is dan ook: ‘making the world brighter, one bow tie at a time’. Het gaat er om dat niet alleen degene die de vlinderdas draagt zich beter voelt, maar vooral ook de mensen die deze vlinderdassen maken.”

Rima: “We voegen iets sociaals toe aan een commercieel bedrijf. We gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving en daar hoort verandering bij. Er hangt iets geiten-wollen-sokkerigs aan sociaal ondernemen, dat vind ik gek. Als wij kunnen laten zien hoe je als commercieel bedrijf ook sociaal kunt zijn dan hoeft het straks ook niet meer ‘sociaal ondernemen’ genoemd te worden. Dan is het de norm.”

Wat is de reden voor jullie geweest om deel te nemen aan Move2Social?

Rima: “Amersfoort is mijn stad en ik wil ook iets betekenen voor mijn stad. Je kunt ook sneller meten wat de impact is als je het ook daadwerkelijk ziet. Iemand uit mijn netwerk heeft mij toen gewezen op Move2Social Amersfoort en nu zitten we hier. Het programma past goed bij de stappen die wij met onze onderneming willen zetten.”

Joey: “Ik ben dyslectisch en ik heb daar ook weleens mee geworsteld. Ik ben uiteindelijk muziektheater gaan studeren en ik weet ook heel goed dat mensen je soms wat moeten gunnen om verder te komen. Maar als je niet binnen het perfecte plaatje past dan wordt het je helaas niet zo vaak gegund. Wij willen juist iets doen voor de mensen die niet in dat perfecte plaatje passen. Move2Social helpt ons hierbij.”

Wat is de belangrijkste les van vandaag?

Joey: “Het financieren vind ik super interessant. Wij zijn ook op zoek naar financiering. Tijdens de presentatie van Sjoerd Schurer kwamen de diverse mogelijkheden aan bod. In eerste instantie wist ik niet zo goed welke mogelijkheden bij ons passen en of we er überhaupt voor in aanmerking zouden komen. Na de presentatie ben ik daar toch anders over gaan denken. We hebben inmiddels een afspraak bij de Rabobank staan.”

Rima: “Tom Kikkert vond ik heel inspirerend. Eigenlijk meer op persoonlijk vlak. Ik kreeg weer een soort aha-moment van als je iets goed kunt overbrengen dan kun je ook iets realiseren. Ik denk ook dat precies dat onze kracht is. Wij hebben een eigen ‘beeldtaal’ gecreëerd.”

Wat zouden jullie andere ondernemers willen meegeven?

Rima: “Als je een idee hebt, ga het ook gewoon meteen testen. Spendeer niet te veel tijd aan alles uitdenken. Je moet gewoon snel weten of er markt voor is.”

Joey: “Ik geloof in ons product. Ik word er heel blij van en ik word er door geactiveerd. Dan is eigenlijk het enige wat je kunt doen het gewoon gaan doen!’ Of het nou in de praktijk stuk loopt of niet, maar als je er alles voor gegeven hebt dan kun je jezelf ook in de spiegel kijken. Maar onze ervaring is dat er altijd wel een oplossing is voor een probleem. Wees vooral creatief.”

Ook altijd al een duurzame vlinderdas in bezit willen hebben, zie https://www.joesbowties.com/


Copyright 2018 - KplusV