De deelnemers van Move2Social Amersfoort (6/8)

Edgar van Groningen – StadsWormerij

Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Amersfoort over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Edgar van Groningen van de StadsWormerij.

Move2Social Amersfoort is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over diverse onderwerpen van sociaal ondernemerschap.


Wat doet jouw onderneming?

“Duizenden en duizenden compostwormen zetten in de StadsWormerij organisch afval uit de stad om in supercompost, vermicompost genaamd. Met een eigen inzamelingsdienst halen we groente- en fruitresten en ander materiaal op bij horeca, cateraars en bio-winkels. Op termijn willen we ook huishoudens bedienen. Dat is onze ambitie! En wat het mooie is? Met onze Schillenboer 2.0 creëren we betekenisvol werk voor kwetsbare mensen. Het zou fantastisch zijn om deze doelgroep een plek te geven binnen de StadsWormerij door hen in te zetten bij het inzamelen van GFT op een cargobike, het verwerken van dat organisch afval en het voeren van de wormen.”

Welke impact probeer jij te maken?

“Organisch afval, dé basis van de voedselkringloop, belandt nog in grote getale in de grijze afvalbak en dus in de verbrandingsoven. Gemiddeld belandt zo’n 55 kg GFT-afval in de grijze bak. Alleen al in Amersfoort gaat het dus om zo’n 8000 ton per jaar aan materiaal dat verbrand wordt, en waarvan de waarde dus letterlijk en figuurlijk verbrandt! Met de StadsWormerij geven we handelingsperspectief aan bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de stad. Doe met ons mee en samen ontwikkelen we een duurzamer voedselsysteem!”

Wat heb je vandaag geleerd?

“Als maatschappelijke onderneming gaat het je, kort gezegd, om één ding: impact! Impact op mensen, impact op het milieu en impact op het economisch systeem. Die impact moet je dus wél meten en inzichtelijk maken. Vandaag hebben we geleerd hoe we die impactmeting kunnen opzetten, hoe we het systeem werkend krijgen. En gelukkig: dat hoeft niet direct groots en meeslepend, maar kan ook klein beginnen.”

Wat zijn tot nu toe voor jou de belangrijkste lessen van Move2Social Amersfoort?

“Een interessante les die ik geleerd heb tijdens een lezing over “pizzafinanciering” was dat financiering van sociale ondernemingen en maatschappelijke startups veelal bestaat uit verschillende punten, afhankelijk van het stadium waarin het initiatief zich bevindt. Je daarin met kennis van zaken actief bewegen kan zeer behulpzaam zijn in de ontwikkeling van jouw onderneming.”

Meer informatie over de StadsWormerij, zie http://stadswormerij.nl/.


Copyright 2018 - KplusV